4 yaşını bitirmiş 5 yaşına girmiş kızımdan duyduğum bir cümle…
Akşam yemeği hazırlıklarını yaparken, yemeklerini nasıl yiyeceklerini sordum bizimkilere. Menüde de taze fasulye ve pilav var. Acaba benim gibi yan yana mı yemek isterler, ayrı ayrı mı yoksa babaları gibi ayrı tabaklara koyup aynı zamanda mı yemek isterlerdi? Bu soruma kızımın cevabı “önce pilav, sonra fasulye” oldu. Ben de böyle bir şey olamayacağını, ancak iki seçeneği olduğunu söyledim (ya ikisi aynı tabakta ya da ayrı ayrı tabaklarda). Kızım ısrarcıydı, tabi ki ben de :) Sonra isyankar bir sesle “neden böyle bir kural var?” dedi ve ben dahil tüm yetişkinler kalakaldık. Çünkü cevabı kimse bilmiyor :) Aslında cevabı sonradan buldum, biraz sonra onu anlatacağım. Sadece “haklısın” diyebildim kızıma ve kendime göre bir şeyler buldum ya da “kıvırdım” desem daha doğru olacak :) Neyse ki olay sakince çözüldü ve masaya geçip yemeklerimizi yedik.
O akşam bir arkadaşım da bizdeydi, onun da bizimkilerle aynı yaşta bir kızı var ve benzer şeyleri yaşadığını konuştuk ve tabi ki işimizin ne kadar daha zorlaşacağını da…
Evet gelelim bu durumun bende yarattıklarına…
İki tür anneliğim vardı kızıma cevap verirken, biri güdüsel ya da çocukluğumda bana öğretilenlerle cevap veren anne, diğeri de bugüne kadar edindiğim değerler, inançlar ve eğitimimle cevap veren anne. Ancak sorun şurada ki, ilk tepkiyi veren, ilk olarak tariflediğim anne!! Kızım tarafından sorgulanınca ikinci tariflediğim anneye geçiş yapabildim :) Keşke ilk olarak ortaya ikinci anneliğim çıkabilseydi… Keşke tüm tepkilerimde yerlerini değiştirebilsem anneliklerimin… Bunu yapabilmek için de bayağı çaba sarfetmek gerekiyor, ben şu aralar bunun adımını atmaya çalışıyorum. Dr. Bülent Uran isimli bir yazarın “Geçmişin Hipnozunu Bozmak” isimli bir kitabı önerildi doktor ablamız tarafından. İnternette araştırdığımda şöyle bir cümle gördüm kitapla ilgili; “en büyük hipnozcular anne babalarımızdır”. Ve doktor diyor ki; “günlük yaşamdaki ilişkilerimizi, çatışmalarımızı her şeyimizi geçmişteki hipnozlar etkiliyor, elbette ki burada bahsedilen tüm hipnozlar olumsuz değil, olumlular da var” Bu cümleden yola çıkarak ve anne babalığı ilk olarak kendi anne babalarımızdan öğrendiğimize göre, onların bize yüklediği değerler, inançlar, kurallar bir zaman sonra bizim çocuklarımıza yüklemeye çalıştığımız değerler, inançlar ve kurallar oluyor. Bir nev-i hipnoz edildiğimizden hiç sorgulama ihtiyacı da hissetmiyoruz, üstüne üstlük aynı hipnozu devam ettiriyoruz. Çocuklarımız bu hipnozları sorguladığında da “kalakalıyoruz” :)
Bol hipnozsuz günler dilerim.
Sözün özü; doktor Gülsüm ablaya ve canım dostum, sevgili meslektaşım Ebru’ya çok ama çok teşekkürler, insanın her yaşında öğreneceği ne çok şey varmış meğerse… Yolumu aydınlattınız, sizin de yolunuz hep aydınlık olsun.
A.Ş.K.K’nın Ş.’si
A.Ş.K.K'ın sevgili Ş'si, uzundur beklediğim yeni yazınla yeniden bu keyifli ama aynı zamanda öğretici sayfandayım. Haklısın, insan her yaşta yeni şeyler öğrenebiliyor, çocukların büyümesiyle de annelik de öğreniliyor bir yerde. Boşuna malum espri yapılmıyor sanırım "Çocukluğuna dönelim". Ne kadar önemli aslında, ne kadar etkili gelecekteki yaşamımızda çocuklukta bize öğretilenler.
YanıtlaSilSen hep yaz, bu kadar ara verme bir daha olur mu sevgili idol anne :))
canım benim :) çok teşekkür ederim güzel sözlerin için
SilŞebnem Hanımcığım,
YanıtlaSilNe kadar doğru bir noktaya dikkat çektiniz. Bizler etkisi altında kaldığımız hipnoz ile yetiştiriyoruz çocuklarımızı. Ne biz istediğimiz gibi anne olabiliyoruz, ne de çocuklarımız çocuk olabiliyorlar. Lütfen yazmaya, bizimle paylaşmaya devam edin. Buna gerçekten çok ihtiyacım var hele ki şu günlerde. Kendinize iyi bakın, Sevgiyle kalın...
eline sağlık,çok güzel olmuş.Ancak ben kulağı ters göstereceğim,doğruları yapmak istiyoruz da öğreten anne olmak çok zor be...
YanıtlaSilanne babalarımız zamanında doğru mu yapıyoruz acaba diye sorgulamak yokmuş ve bildikleriyle gelmişiz...
şimdi sorguluyoruz inciğini cinciğini ve hiç de güzel nesiller gelemiyor maalesef.bence sorgulanması gereken annelikten ziyade kendimiziz.Geçmişle ve çocuklukla hesaplar çözüldü mü ?günümüzde mutlu muyuz?eğer bunları çözebilirsek kendisiyle barışık,hayattan zevk alan bireyler,ayakları yere basan bireyler yetiştirebiliriz.öptüm -aynı anne-babanın evladı olan ablan:)
Sevgili Şebnem,
YanıtlaSilBence en önemli annelik becerilerinden biri sorgulayabilen çocuk yetiştirmek. Beş yaşında bunu yapabilen bir güzellik yetiştirebildiğin için seni canı gönülden tebrik ediyorum. Çocuklarımızla birlikte büyüyebilmenin keyfi hep sürsün inşallah.
Sevgiler
Gülsüm
tekrar tekrar çok teşekkür ederim Gülsüm abla :) yol göstericimden böyle sözler duymak çok ama çok güzel
Sil