A.Ş.K.K. ailesinin dünyasına hoşgeldiniz :))

İŞTE BİZ :)
ALTAN-ŞEBNEM-KARİN-KUZEY

 
Posted by Picasa

9 Ağustos 2010 Pazartesi

Üstümüze Düşen ve Düşmeyen, Düşmemesi Gereken Vazifeler !!!

2. yaşımızı güle oynaya kutladık ve doludizgin ilerliyoruz....Burada kast ettiğim “doludizginlik” durumunu, bu dönemi yaşayan ve/veya yaşamakta olanların çok iyi anladığını tahmin ediyorum :)) evet, doğru cevap 2 yaş krizi :)))

Geçen akşam yakın bir arkadaşımın kına gecesine gideceğimiz için evde yemek derdi olmasın diye bir alış veriş merkezinde yemek yemek istedik. Karin ve Kuzey o gün okulda oldukça az uyumuşlar ve inanılmaz yorgun görünüyorlardı.(Bu arada kısa bir bilgi vereyim; çocuklar okula başladılar, bununla ilgili yazılarım da yolda:) Velhasıl alışveriş merkezine geldik, ben de pratik(!!) bir anne olarak, hazır gelmişken bir iki eksiğimizi tamamlamak istedim, keşke istemeseymişim!!! İşte o akşamüzeri yaşadıklarımız:

Olay 1: Kuzey kucakta taşınmak istedi, bilenler bilir, eşimin rahatsızlığından dolayı çocukları çok fazla taşıması uygun değil, dolayısıyla ihale bana kalıyor :) 1- 2 dakikalığına kucağıma aldım ama daha sonra yerçekiminin etkisiyle buna daha fazla dayanamadım, çünkü işten çıkmıştım, ayağımda topuklu ayakkabılarla yaklaşık 15 kiloyu kaldırmam ve uzun süre taşımam pek mümkün değildi. Dolayısıyla oğlum ilk “arıza” sinyalini vermeye başladı :))

Olay 2: Eşim ve Karin yemek bölümüne gittiler ve siparişleri verdiler, ben de oğlumla bir iki mağazaya baktım ve yemek bölümüne doğru giderken oğlum yine kucakta taşınmak istedi, reddettim talebini... her çocuk gibi mızıldanmaya başladı, ben önde o arkada yürürken, oğlum çevredeki insanların bakışlarını yorumlamış olmalı ki birden ağlama krizine girdi, yere oturdu, sonraki aşamada yere yattı...ben de biraz ilerideki masaya oturup beklemeye başladım.

Olay 3: Oğlum yerde debelenirken, oldukça yardımsever (!!) bir beyefendi oğlumu yerden kaldırdı, oğlum daha çok krize girdi, çünkü kaldırılmak istemiyordu, bir başka oldukça yardımsever (!!) bir beyefendi de ona balon uzattı... o noktada artık dayanamadım ve yanına gitmek zorunda kaldım, balonu beyefendiden aldım, nazikçe teşekkür ettim.

Olay 4: Oğlum sakinleşir gibi olduğunda, onu yerden kaldırdım, biraz zorlayarak yemek bölümüne götürdüm ve artık o noktada krizimiz doruk noktasına ulaştı, eşim, ben ve kızım sakin bir şekilde yemek yerken, oğlum yerlerde yuvarlanarak avazı çıktığı kadar bağırıyordu. Bir ara kafamı kaldırıp baktığımda, yemek katındaki tüm gözlerin benim ve oğlumun üzerinde olduğunu gördüm. Bu durumu tabi ki bir tek ben fark etmedim, cingöz oğlum da tüm bu olan bitenlerin farkındaydı :)

Olay 5: Yaklaşık 15 dakika boyunca oğlum yerlerde yuvarlandı, timsah gözyaşları döktü, sonunda “işbirliğine yönelik davranış” girişiminde bulundu, kalktı, yanıma geldi, ağlayarak beni çekiştirdi, “beni al” dedi, yani o yerde yuvarlanacakmış ve ben gidip onu kucaklayacakmışım...Tamamen görmezden geldik eşimle, hiç ilgilenmedik, en sonunda ağlayarak kucağıma geldi, sarıldı, 1-2 dakika oturduktan sonra, hiçbir şey olmamış gibi döndü ve “tabuk (tavuk) yicem, ayran içcem” dedi ve işte mutlu son!! :)

Olay 6: Tüm bunlar olurken Karin, sakince oturup yemeğini yedi, yemeğini bitirdikten sonra, bu sefer Karin bir “patates kızartması” krizi ortaya çıkardı, patates kızartması istedi, verdim, kabul etmedi, benim kucağıma oturup kendisi almak istedi, izin vermeyince bilin bakalım ne oldu? Olay 4'ün kahramanı değişmiş, bu sefer kızım yerlerde debelenir hale gelmişti :) yine bütün yemek katındakilerin gözleri üzerimizdeydi

Sanırım manzara kafanızda canlandı...Şimdi gelelim ayrıntılara...

♣ 2 beyefendi kendilerince bana ve oğluma yardım etmeye çalıştılar (yerden kaldırmak ve baloın vermek gibi)
♣ Oğlum yerde otururken, her geçen oğlumun kafasını okşadı ya da “hadi kalk, ağlama” dediler
♣ Yemek bölümünde yemek yerken bir aile (anne, baba ve çocuk) “cık cık” yaparak yanımızdaki masadan kalktılar, anne baba bizim tarafa hiç bakmıyordu, ama çocuklar herşeyi belli ederler ya, o ailenin çocuğu da bize dik dik bakarak belli etti ve yanımızdaki masadan kalkıp başka yere gittiler
♣ Temizlikçi bayan, kızıma gayet yumuşak bir sesle, “ağlama, bak çok çirkin oluyorsun” dedi, yetmezmiş gibi “bak şimdi paspas getirip burayı sileceğim, bak seni de silerim sonra, hadi kalk yerden” dedi
Çevremizdeki kişilerle ilgili yazdıklarımın tamamı, doğrudan, yaşanmış şeyler, yani, benim yorumum değil, benim algım değil. Kısacası çevremizden aldığımız sözlü mesajlar, bir de algıladığım sözsüz mesajlar var ki... İnsanların vücut dilleriyle, bakışlarıyla gönderdiği mesajlar... Bunları anlatmaya sanırım kelimelerim yetmez :)

Tüm bu yaşananlardan ne gibi sonuçlar çıkardım?

♣ Toplum olarak aşırı koruyucu-kollayıcı bir yapımız var, belki de Türk kültürünü özel ve güzel yapan bir özellik, çevremize karşı duyarlı olmamızı sağlıyor, ancak, iş, çocuk yetiştirmeye gelince orada tökezliyoruz toplum olarak. Aşırı koruyucu-kollayıcı yapı, sağlıklı, özgüvenli çocuklar yetişmesini engelliyor. Olay 1'de anlattığım gibi, belki orada iyiniyetli bir şekilde çocuğumu sakinleştirmeye çalışan insanlar, aslında, oğlumun ekmeğine yağ sürdüler :) Amacı zaten bir şekilde dikkat çekip istediğini yaptırmak isteyen oğlum, çevreden aldığı sinyallerle iyice hırçınlaştı. Eve dönerken arabada düşündüm de, madem o kadar duyarlı bir toplumuz, neden sokaklarda dilenen, mendil satmaya çalışan çocuk var? Neden bu durumlara müdahale edilmiyor da alış veriş merkezinde kendini yerden tere atan çocuğun sorununu hemen çözme ihtiyacı hissediliyor?
♣ Hadi ben de iyiniyetli düşüneyim biraz :) Bütün gözler üzerimizde demiştim ya, belki de çevremizdeki insanlar bizim sorunu nasıl ele aldığımızı ve nasıl çözüm üreteceğimizi merak ettiler :) belki de kendilerini geliştirmek istediler, ama bu kadar da taciz edilmez ki !!! İçimden o an “hiç mi ağlayan çocuk görmediniz, bakmayın artık lütfen, çünkü siz baktıkça bu sorun çözülmüyor, oğlum şu anda sosyal çevrenin baskısını kullanıyor” demek geldi, ama daha fazla “hunili” muamelesi görmek istemedim :))
♣ Krizler esnasında söylenen sözleri yazdım, bilmiyorum farkında mısınız, hepsi korkutucu ve olumsuz ifadeler içeriyor. Yardım etme amaçlı söylenen sözler krizi daha da derinleştiriyordu. Toplum olarak cezaya, korkutmaya dayalı bir sistem içinde yaşadığımızın en büyük göstergesi çocuklarla konuştuğumuz dil!!
♣ Toplum olarak “farklılıklar”a tahammülümüz olmadığını mesleğimin ilk yıllarında gerek engelli çocuklarla çalışırken gerekse engelli çocuklarla çalışacak meslek elemanlarının yetişmesine katkı sağlarken farkına varmıştım. Çocuğum orada kriz içerisindeyken, bize dik dik bakan ailenin ve o aileden yetişen çocuğun da “farklılıklar”la yaşayabilecek dünya görüşünü olabileceğini zannetmiyorum.
♣ Eşimle aramda da şöyle bir diyalog geçti: Eşim “farkında mısın sınavdan geçiyoruz, başkalarına yapmalarını söylediğimiz şeyleri yapıyoruz, o yüzden taviz vermeyeceğim, demek ki yapılabilir şeyler bunlar” dedi, ben de “farkındayım, ben yaptıklarımdan şikayetçi değilim, gözlemlerim beni çok rahatsız etti” diyebildim :)
♣ 2 yaş krizi ile ilgili olarak bir çözüm buldum :) çocuklarıma doğum günlerinde tişört yaptırmıştım, üzerinde “2 yaşındayım”yazıyordu, yine böyle bir tişört yaptırıp üzerine büyük harflerle şöyle yazdırmak istiyorum:
“2 YAŞ KRİZİ YAŞAYAN 2Z EŞİYİM, LÜTFEN MÜDAHALE ETMEYİN!!” :)
Hatta eşim ve kendime de şöyle bir tişört yaptırabilirim:
“2 YAŞ KRİZİ YAŞAYAN 2Z ANNESİYİM/BABASIYIM, LÜTFEN MÜDAHALE ETMEYİN!! :)))

Sevgiler...

A.Ş.K.K'nın Ş.'si

6 yorum:

  1. Çocuğu olmayan bir birey olarak neden bu yazıyı okudum bilmiyorum.Aslında sadece hızlı resimli yazıları okur ve geçerdim...
    Hem eğlenceli hem öğretici bir yanı olmuş. Ben Altan Hoca'mın -sınavdan geçiyoruz- ifadesine takıldım. Hep düşünürdüm ama soramazdım; hastalara söylenen nasılmış bakalım uygulanabiliyormuymuşşş.. şeklinde. Hocam yanıltmadınız.
    Ayrıca diğer toplumsal tespitlerde maalesef gerideyiz.
    hoş bir paylaşım teşekkürler Şebnem Hanım ve 2z ler :)))

    YanıtlaSil
  2. bu ortamda doğrulara göre çocuk yetiştirmek de zor bacım
    vazgeçtim çocuk psikolojisi kitapları okumaktan biliyorum ama uygulamıyorum
    sizin durum çok zor,kolay gelsin:)

    YanıtlaSil
  3. Muhteşem bir yazı bu Şebnem. En çok da farklılıklara alışkın olmadığımız konusunda yazdığın paragrafa bayıldım. Türk milleti olarak neden sonra "bizim çocuklar kendi başlarına yemek yemiyorlar da yabancıların çocukları her işlerini kendileri hallediyorlar ve bunu da hiç ağlamadan, feryat figan etmeden yapıyorlar" gibi bir soru sorulmasın -ki en sık dile getirilenlerden biridir bunlar- Hep "yabancı çocuklar neden öyle de bizimkiler böyle?" türünden kıyaslamalar yapılır. Ve bu genellikle gidilen tatil köyünün yemek yenen bölümünde dile getirilir en çok. Cevabı bu yazının içindeki nice ayrıntıda gizli.

    YanıtlaSil
  4. Sebnem bayildim yazdiklarina, ne kadar hos bir dille, nasil da guzel anlatmissin olanlari, saniye saniye yasadim ben de senle olan biteni. hepsi tanidik sahneler benim icin de;)yontemin benim de burada, yani Hollanda'da cok uygulandigini gordugum bir yontem. bu avrupalilar cozmus bu isi, bildikleri birsey var. keske senle oturup yetistirilis tarzlari ile ilgili konusma firsatimiz olsaydi. bundan seni ve yazdiklarini takipteyim:)

    Ebru

    YanıtlaSil
  5. Şeyda YÖZDEMİR15 Ekim 2010 05:32

    Şebnemcim yazın harika olmuş. Ama bunu öyle davranan insanlara anlatmak, daha doğrusu algılamalarını sağlamak o kadar zor ki. ben de aynı şeyleri sürekli yaşıyorum ve "gaddar", "aşırı kuralcı" diye ayıplanıyorum :) izin verirsen daha çok kişiye ulaşması için paylaşmak istiyorum. A.Ş.K.K. AİLESİNE SAĞLIK VE MUTLULUK DİLEKLERİMLE SEVGİLERİMİ iletiyorum.

    YanıtlaSil
  6. yazınızı çocuğumla evdeyim facebook sayfası sayesinde okudum. çevreyle başa çıkmak, bazen hırçınlaşan çocuklarla başa çıkmaktan daha zor olabiliyor...

    YanıtlaSil

İzleyiciler